Az előválasztás lezárult, de a demokrácia új erőre kapott Magyarországon

okt 21, 2021

Október 16-án véget ért az előválasztás második fordulója, melynek eredményeképpen Márki-Zay Péter lett az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje. Ezzel egy több hónapja útjára indított és sok munkával lebonyolított folyamat zárult le, ami hatpárti összefogásként indult, és végül sokkal nagyobb sikert aratott, mint amire előzetesen számítani lehetett.

Először is az előválasztás elérte az alapvető célját: a választók aktív részvételével megszületett az ellenzék közös, 106 képviselőjelöltből és egy miniszterelnök-jelöltből álló csapata. Tavasszal ők lesznek a Fidesz kihívói az országgyűlési választásokon, akik együtt, közösen véget vethetnek az Orbán-rendszernek.

Továbbá az is egyértelműen kiderült, hogy pártok, civilek, aktivisták és önkéntesek eredményesen együtt tudnak dolgozni egy közös, fontos és nemes cél érdekében. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki áldozatos munkájával lehetővé tette az első országos előválasztás lebonyolítását hazánkban!

Ami pedig talán még a fentieknél is sokkal fontosabb, hogy az előválasztással véget ért az apátia és tehetetlenség érzése, és tömegek mozdultak meg a változás érdekében. Visszatért a hit, hogy lehet és van értelme cselekedni. Míg az első fordulóban 633 ezer választó voksolt, a több nappal rövidebb második fordulóban ez a szám 662 ezer főre nőtt. A második fordulóban közel 220 ezer új szavazó jelent meg, ami azt jelenti, hogy a teljes előválasztáson több mint 853 ezer ember vett részt. Ez óriási szám, és nagyon köszönjük mindenkinek, hogy szavazott az előválasztáson!

Ez a hatalmas részvétel megmutatta, hogy milyen sokan támogatják és várják a változást. Itt az idő, hogy elinduljunk és egy új, békésebb, sikeresebb, boldogabb Magyarország felé. Ezzel a megújult lelkesedéssel és lendülettel győzni tudunk 2022-ben!

De még nem dőlhetünk hátra, hiszen az igazi kihívás tavasszal vár ránk, és a Fidesz legyőzéséhez mindenkire szükség lesz. Arra kérjük a demokrácia híveit, hogy továbbra is támogassák az ellenzéki összefogás jelöltjeit! Csak együtt dönthetjük meg a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, és közösen ez sikerülni is fog!