Az Országos Előválasztási Bizottság állásfoglalása az előválasztási jelölti vitákkal kapcsolatban 

máj 31, 2021

A 2022-es országgyűlési választáson közösen induló hat ellenzéki párt véleménye szerint az eltérő politikai vélemények nyílt, átlátható ütköztetése a Magyar Köztársaság jövőjének egyik legfontosabb garanciája. A méltányos keretek között megtartott politikai viták megerősítik a közösséget, láthatóvá teszik az eltérő álláspontokat és esélyt kínálnak a legjobb kompromisszum megtalálására.

Ezért az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) támogatja, hogy mind a választókerületekben fellépő jelöltek között, mind a miniszterelnök-jelöltek között minél szélesebb körben megismerhető vitákra kerüljön sor.

Az OEVB – segítendő a viták létrejöttét és lebonyolítását – hivatalos vitaszabályzatot alkot és hivatalos vitákat szervez az előválasztási időszakban.

Kiemelten fontosnak tartjuk ebben az esélyek egyenlőségét, hogy minden indulni szándékozó azonos feltételek mellett vehessen részt ezekben a vitákban.

Ezért az OEVB a hivatalos előválasztási vitákat akkortól tervezi megtartani, amikor azon már olyanok vehetnek részt, akik valóban bejelentkeztek jelöltnek az előválasztáson, azaz vitákra 2021. július 26., hétfő után, az előválasztási jelölt-bejelentkezés megnyitása után kerülhet sor. Ez biztosítja az esélyek tisztességes esélyét: ekkortól válik világossá, hogy kik jelentkeznek az előválasztáson való részvételre.

Kérjük a jelölti ambíciókkal bíró személyeket, valamint az azokat jelölő szervezeteket, hogy a fenti szabály betartásában működjenek közre. Természetesen minden véleményütköztetésnek örülünk, de az esélyegyenlőség, a tiszta, demokratikus körülmények jegyében előválasztási viták megtartására a 2021. július 26. – október 10. közötti időszakot ajánljuk.

Így közösen megmutathatjuk, milyen lesz az a vitakultúra, amit a 2022. utáni Magyarországnak ajánlunk.