Hogyan lehet szavazni?

A második fordulóban már csak két miniszterelnök-jelöltre lehet szavazni, személyesen és interneten egyaránt.

Személyesen nagyrészt közterületen felállított sátrakban, kisebb részt irodákban, zárt helyiségekben lehet voksolni. Ezeket összefoglalóan szavazóhelyiségeknek nevezzük. Október 10-16. között jellemzően reggel 8:00-tól este 18:00 óráig lesznek nyitva, de több helyen lehet ettől eltérő nyitvatartás is. Mivel a második forduló rövidebb lesz, és az egész ország egy választókerületnek számít, ezért a szavazópontok száma és nyitvatartása eltérhet az első fordulóban megismerttől. A szavazósátrak pontos helyszínét és nyitvatartását ezen a linken lehet megtekinteni. 

A szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvány felmutatásával, valamint be kell mutatni érvényes lakcímigazolványukat.

Az interneten szintén október 10-16. között lehet majd voksolni. Aki az első fordulóban már regisztrált online, annak a „már szavaztam az első fordulóban” opciót kell választania, majd megadni a nevét és a személyi számát. Ha ezek rendben vannak, akkor következhet a már ismert videós azonosítás.

Aki az első fordulóban nem szavazott online, annak először be kell gépelnie egy fényképes igazolványának (személyi, jogosítvány, vagy útlevél) és a lakcímkártyájának adatait, majd ezután léphet tovább a videós azonosításra.

Ez egy rövid videóhívást jelent, ezért olyan eszközzel (laptoppal, mobillal, tablettel) érdemes belevágni, ami működő kamerával és mikrofonnal rendelkezik. A hívás során a korábban használt két igazolványt kell megmutatni a szavazóbiztosnak a kamera segítségével.

Az online regisztráció és a videós azonosítás az elovalasztas.hu oldalon a második forduló minden napján reggel 9 és este 9 óra között üzemel.

A rendszer az azonosítást követően megjelenít egy szavazólinket, amire kattintva akár azonnal, akár később, a második forduló végéig lehet szavazni.

 

További részletek:

Miről szól az előválasztás?
Kik szervezik?
Kikre lehet szavazni?
Ki szavazhat?
Hol lehet szavazni?
Mikor van az előválasztás?