Kik szervezik?

A 2022. évi országgyűlési választáson közösen induló hat párt az előválasztás feladatainak országos szintű koordinációjára, az előválasztás operatív megszervezésére és a kapcsolódó szervezési feladatokban a szükséges döntések meghozatalára létrehozott egy testületet, az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB). Az OEVB-be mind a hat érintett párt 1-1 főt delegált, akiket pártjuk felhatalmazott az előválasztás kapcsán felmerülő szervezési feladatok kapcsán a döntésekre az OEVB keretein belül. Az OEVB dönt minden, előválasztással kapcsolatos alapvető szervezési, operatív, technikai kérdésben. 

Az OEVB döntéseinek végrehajtására, illetve az előválasztás adminisztratív háttérmunkáinak elvégzésére a hat párt létrehozta az Országos Választási Irodát (OVI), amely keretében minden pártból 1-1 fő adminisztratív segítő végzi az OEVB-től kapott feladatokat. 

A 106 választókerületben az előválasztások megszervezésére létrejöttek a Helyi Előválasztási Bizottságok (HEVB), amelyben jelenleg szavazati jogú delegáltakat az egymással együttműködő hat párt delegálhat. 

Az OEVB és a HEVB-k konszenzussal hozzák döntéseiket, azaz mind a hat párt jóváhagyása szükséges a döntéshozatalhoz. Amennyiben az OEVB keretében egy döntés nem hozható meg konszenzussal, akkor az ügyben a testület politikai szintű döntést kér. 

Az OEVB számára kérdéseket a következő címen lehet feltenni: [email protected]

 

További részletek:

Miről szól az előválasztás?
Kikre lehet szavazni?
Ki szavazhat?
Hogyan lehet szavazni?
Hol lehet szavazni?
Mikor van az előválasztás?